5 kvalitných rumov, ktoré nezaťažia vašu peňaženku

Autor: Roberto Resmer | Dátum: 14.04.2019

My, ktorí milujeme rum, sme veľmi šťastní ľudia. Je to kategória liehovín, ktorá ponúka mnoho skvelých hodnôt ako napríklad fľaše, ktoré chutia tak skvele, že si budete myslieť, že stoja oveľa viac ako je ich skutočná hodnota. Je veľmi jednoduché nájsť skvelé a kvalitné rumy, svetlé aj tmavé, za dobrú cenu. Dnes vám z našej ponuky predstavíme niekoľko z nich:

Angostura 5yo Gold 40% 0,7l

Angostura 5yo

Cena: 18,50 €

Angostura 5YO Gold 40% je karibský rum z Trinidadu zložený zo zmesi jemnejších a tvrdších rumov zrejúcich až osem rokov v dubových sudoch po bourbonu (najväčšia časť pridaných rumov zreje 5 rokov podľa čoho je i pomenovaný). Jeho farba je svetlo jantárová. Po destilácii je Angostura Gold Rum filtrovaný cez drevené uhlie, čím získava unikátnu arómu, v ktorej okrem iného spoznáte chuť vanilky, karamelu a jablká. Na jazyku je výnimočne jemný až čokoládový, čo hrá veľkú rolu u barmanov, ktorí ho radi používajú do kokteilov.

Appleton Estate Signature Blend 40% 0,7l

Appleton Estate Signature Blend

Cena: 17,08 €

Appleton Estate Signature Blend je „blended rum“, čo znamená, že sa jedná o kombináciu niekoľkých rumov z rôznych štýlov a vekových kategórií. Rum sa skladá z 15-tich vybraných niekoľkoročných rumov, v priemere majú okolo 4-och rokov. Ide dokonale vyvážený komplex citrusov, ovocia, s príchuťou jemnej pomarančovej kôry, sušenými marhuľami, broskyňami, s nádychom melasy a drevitými tónmi.

Bacardi 8yo 40% 0,7l

Bacardi 8yo

Cena: 23,60 €

Osemročné Bacardi je určené pre skúsených labužníkov s citlivým ústnym podnebím. Možno ho vychutnať čisté alebo s ľadom, ideálne je doladiť ho chuťou najkvalitnejšej cigary. Miešať 8-ročné Bacardi by bolo neúctivé. Bacardi Ron 8 Aňos je najjemnejší karibský rum plnej chuti, ktorý bol pôvodne určený len pre členov rodiny Bacardiovcov a ich najbližších priateľov. Na dosiahnutie najvyššej jemnosti a plnosti chuti dozrieva minimálne 8 rokov v malých súdkoch z bieleho duba. Hovorí sa, že 8-ročné zrenie vo vlhkých a horúcich tropických podmienkach zodpovedá skoro dvojnásobnému času zrenia v miernejšom podnebí. Rum ponúka aróma a chuť marhúľ a vanilky s tónmi sušených sliviek a vyzretého dreva.

Brugal Añejo 38% 1l

Brugal Anejo


Cena: 19,99 €

Rum Brugal Añejo z Dominikánskej republiky má dlhoročnú rodinnú tradíciu výroby rumu už od roku 1888. Odpiť si z neho je jednoducho zážitok, znamená to obohatiť si deň niečím špeciálnym. Rum Brugal zreje po dobu piatich rokov v špeciálne vybraných amerických dubových sudoch po bourbone. Výsledkom tohto zrenia je čistý, jemný a nie až tak sladký nápoj, ktorý chutí tak, že na jeho chuť nikdy nezabudnete. Jeho farba je jantárovo zlatá s krásnym odleskom. Brugal Añejo ponúka plnú chuť karamelu, tmavohnedého cukru, maslových cukríkov Toffee, máličko korenia, a tiež príchuť papriky a vanilky. Jeho dochuť je dlhá, suchá a príjemná.

El Dorado 12yo 40% 0,7l

El Dorado 12yo

Cena: 23,95 €

Tento rum vyrába a predáva spoločnosť Demerara Distilleries v Guyane, ktorá má medzi konkurenciou skvelú povesť a produkuje jedinečné nápoje. 12-ročný El Dorado je veľmi jemný rum z Guyany. Môžete si ho vychutnať čistý alebo v kokteily Mai Tai. Disponuje zamatovou chuťou a je veľmi kladne hodnotený. Vonia za korením, citrusmi, cukrovou trstinou, medom a karamelkami. Má ľahko dubovú chuť s pikantnými tónmi korenia, taktiež jemne sladkú chuť medu. Chuť je perfektne vyvážená.

Viete, kto vie najlepšie, akú fľašu rumu kúpiť? No predsa tí, ktorí tieto rumy nalievajú a predávajú. Ako môžete vidieť aj rumy v cenovom rozpätí od 14 do 24 € dokážu ulahodiť vašim chuťovým pohárikom a spríjemniť vám deň.