Ako si pripraviť vianočný punč doma?
Slovo punč má svoj pôvod v hindskom slove “ Pancé “, čo znamená päť, pretože sa skladá z piatich igrediencií - alkohol, cukor, ovocie, voda, korenie. História punču siaha až do 17.storočia, keď vďaka námorníkom a zamestnancom britskej východoindickej spoločnosti sa dostal z Indie do Anglicka a odtiaľ putoval do ostatných európskych krajín. Prvá písomná zmienka o tomto nápoji pochádza z roku 1632, keď sa termín punč prvýkrát objavil v britských listinách. V tej dobe ako základná zložka sa používalo víno alebo brandy. Až v roku 1655 sa začal používať jamajský rum a svetlo sveta uzrel punč v podobe ako ho poznáme dnes.
Medzičasom sa punč aklimatizoval v mnohých krajinách, čím vzniklo veľa modifikácii tejto receptúry. Samozrejme, že cesta punču je veľmi dlhá, každá krajina má svoj vlastný návod na jeho tvorbu.
Vianočný punč je najpopularnejším nápojov a zároveň neodmysliteľnou súčasťou, ktorý úplne dotvára atmosféru vianočných sviatkov. Aj ja beriem varenie punču ako vianočný čas strávený v kruhu najbližších, preto je varenie punču u mňa rodinná záležitosť. Nahodím na seba zásteru, skontrolujem či si deti umyli ruky, oblečiem mojim pomocníkom zástery a spoločnými silami za príjemnej hudby začnem rozprávať ( niekedy vymyslené :-) ) príbehy pirátskych denníkov, z ktorých premostím na príbehy “ mého mládi “…. pretože varíme dve verzie punču, Old - pre dospelých a Puro - pre deti. Samozrejme podľa “môjho tajného receptu, ktorý som získal od korzára Francisa Drake” o ktorý sa teraz podelím s Vami :-)
Pri príprave punču doporučujem :
- čerstvo prevariť vodu
- víno nikdy neprevárame, len ohrievame
- rum je poslednou igredienciou, ktorú doplníme až na záver
- ovocie používať vždy so šupkami, ale na začiatku ho umyť v prevarenej vode a trošku prečistiť hubkou, aby sme odstránili všetky konzervačné zložky.
Old punch
- 100 ml Appleton Estate Reserve Blend, pre silnejší chuťový zážitok Tiki Lovers dark
- 100 ml Don Papa
- 50 ml Belmont Estate Gold Coconut
- 4 ks klinčekov
- 2 ks badiánu
- 2 ks celej škorice
- 50 g trstinového cukru
- 3 ks pomaranču ( môžte doplniť podľa vašej chuti aj iné - broskyne, figy, slivky…)
- 400 ml červeného vína ( uprednostňujem ľahšie talianské víno typu Bajo )
- 600 ml čierneho čaju ( pomer čaju si nastavte podľa vašej chuti, ja osobne používam značku La Via Del Té - Darjeeling TGFOP )
- 1 ks citrónu
Príprava : Najprv si z citróna a pomarančov nastrúhame kôru. Do hrnca nalejte čierny čaj, pridajte cukor, šťavu z citróna, šťavu z pomarančov, nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, klinčeky a celú škoricu. Povarte približne 5 minút do bodu varu. Nalejte víno, rum, pridajte badián a nechajte 2 minúty zjednotiť jednotlivé ingrediencie. Odstavíme, precedíme a môžeme podávať. Doporučujem punč podávať teplý. V mojej kuchyni používame ako garnish na punč kokosové domáce guličky…
Puro punch /nealkoholický/
- 0,5 l prevarenej vody
- 2 vrecúška ovocného čaju
- 1-2 PL trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 ks škorice drievko
- 1 ks badián
- ovocie – jablko, hruška, mandarínka, marhuľa….. najlepšie nakrájať na kocky
- 1l jablkového džúsu
- 0,5 l ananásový džús
- 0,5 l džús z červeného ovocia ( pri kyslejšom džúse upravte sladkosť na prijateľnú úroveň )
Príprava: Džúsy spolu s cukrom a škoricou pomaly ohrejte na vyššiu teplotu, ale nevarte. Nechajte medzitým ovocný čaj vylúhovať v čerstvo prevarenej vode. Džús i čaj vlejte do pripravenej misky a napokon vsypte nakrájané ovocie a badián. Premiešajte a chvíľku nechajte tak pod pokrievkou, aby sa spojili chute a môžete podávať.
Priatelia, nezabúdajte…. sto ľudí, sto chutí. V každom prípade budem veľmi rád, ak sa spätným feedbackom podelíte s vašimi vianočnými príbehmi a krásnymi chvíľami prežitých pri varení vianočného punču.
Vianoce vždy spájajú rodinu a priateľov dokopy. Pomáhajú im vážiť si lásku, ktorú vďaka nim máme a oporu, ktorú si vzájomne dávame. Nech vaše srdcia preto naplní skutočná hodnota týchto sviatkov a nech sa váš domov naplní láskou, porozumením, úsmevom a túžbou pre lepší zajtrajšok….
Vaša rumovabanka.sk