Ako si správne vychutnať rum?

Autor: Roberto Resmer | Dátum: 15.06.2018

Ako si vychutnať rum - riediť ho ľadom alebo radšej vodou?

Ak sa povie rum, ešte stále si niektorí z nás ihneď predstavia “náš Tuzemák”. Áno, svojho času to bol fenomén, spoločník na lyžovačke, táboráku. Dokonca sme sa s ním stretli v tých najlepších reštauráciách a baroch. Každá gazdinka vedela presný pomer do toho svojho koláča. Potom tu máme skupinu ľudí, ktorých hneď pri názve strasie…

Pravdou však je, že Tuzemák nedisponujeme atribútmi, aby sme ho mohli nazvať rumom. Hlavne, nevyrába sa z cukrovej trstiny! Jeho prvotnou surovinou je lieh vyrobený zo zemiakov, obilia alebo repnej melasy a je dochutený rumovou esenciou. Pravý rum sa vyrába z cukrovej trstiny a ide o destilát, ktorý sa necháva zrieť. Teda aj vlastnosti, ktorými disponuje destilát sú omnoho širšie a ponúkajú nám nezabudnuteľný degustačný zážitok - od tónov melasy, karamelu, škorice, vanilky, kondenzovaného ovocia, čokolády, orieškov, hrozienok, muškátového orieška až po drevnatosť suda.

Ak porovnáme ostatné destiláty, zhodneme sa na tom, že jedine rum Vám dokáže ponúknuť najširšiu škálu arómy a chutí. Niektorí z vás budú teraz namietať, že ste ochutnali a nechutilo vám a radšej uprednostníte iný destilát. Súhlasím s vami, mohlo sa stať aj to.

Prečo to je tak? Jednoducho, sto ľudí = sto chutí. Uvedieme si niekoľko faktov, ktoré nám objasnia ako to vlastne s našimi chuťami je. Ponúkam Vám zopár pomôcok, ktoré vám pomôžu sa v tejto oblasti zorientovať:

Alkohol je spoločenským atribútom. Dokáže byť dobrým priateľom, ale môže nás sklamať, preto opatrne.

Nie každý destilát je vhodný pre váš organizmus. Chémia tela je neodškriepiteľná. Môže sa stať, že vám bude rum chutiť, ale nerobí vám dobre. Odporúčam vyskúšať iný destilát, ktorý dokáže skĺbiť vaše očakávania a aj pôžitok.

Technika degustovania je tiež veľmi dôležitá. Opäť odporúčam použiť mnou zaužívanú techniku:

    • 1, najprv si pripravíme chuťové kanáliky malým hltom, ktorý chvíľu podržíme v uzavretých ústach,
    • 2, doprajeme si primerané množstvo, ktoré nalejeme do úst. Veľmi dôležitým aspektom sú zavreté ústa, žiadne oblizovanie pier a podobne,
    • 3, prehltneme, ústa stále zavreté. Nadýchneme sa nosom a pomaly vydýchneme. Tu sa udeje niečo zvláštne, tajomné… Práve v tomto momente sa prvýkrát stretnete s chuťou, ktorá sa Vám ukáže v jeho vôní,
    • 4, potom ak otvoríte ústa, na podnebí a jazyku sa vám objaví to krásne, čím daný rum disponuje. Sprievodným javom je aj moment, že nebudete cítiť potrebu zapíjať. A to je dôležité. Veď prečo by som mal piť niečo, čo potrebujem zapiť?

    Druh pohárika je dôležitý. Najlepším pohárikom, ktorý nám ponúkne zážitok je tasting glass. Tento druh pohárika dokáže udržať arómu a rozvíja ju po celý čas pitia. Občas sa stretnem s otázkou, či je dovolené doplniť do pohárika kvapky vody alebo ľad. Priatelia, rum je voľný, neviazaný pravidlami. Ak Vám to takto chutí, nech sa páči. Avšak pridaním vody alebo ľadu meníme štruktúru a charakter. Úroveň arómy stúpne, intenzita chutí klesne. Najlepšie je dopriať si rum nechladený, v normálnej teplote. Nie je nutné ho upravovať.

    Dôležitým faktom je výber rumu. Rum ponúka veľmi širokú škálu chutí. Nie každá chuť musí byť príjemná pre každého z nás. Zlým výberom sa môže stať to, že nám nebude chutiť a tým pádom ho odpíšeme. Ale ak by ste si vybrali ten správny, výsledok bude úplne iný. Pokiaľ môžete, nechajte si poradiť pri výbere … Určite to neoľutujete!

    Skúste si k rumu dopriať ovocie, čokoládu a tým vytvoriť pôžitok tak ako z jeho chuti aj zo spomínaných doplnkov.

      Verím, že ak použijete tieto pomôcky, pôžitok z pitia rumu sa dostaví a Vy si užijete danú chvíľu. Priatelia, prajem vám pekné chvíle s rumom v ruke a pôžitkom z jeho degustácie na Vašom jazyku “Salut!”