Investícia do rumu. Áno alebo nie?

Autor: Roberto Resmer | Dátum: 19.02.2019

V poslednej dobe sa často stretávam s tým, že ma známi, stáli klienti a najmä hostia oslovujú s témou “ Investičný rum”. Dnes je táto téma preberané na všetkých sociálnych sieťach. Tam dokonca vznikli nové skupiny, ktoré sa venujú rumom celkovo, ale aj práve tejto konkrétnej téme. Zodpovedá to rastúcemu dopytu po rume a ukazuje nám, že jeho popularita stále rastie.

Táto téma trošku delí milovníkov rumu na dve skupiny. To všetko sa deje na základe ich osobnej alebo už repredukovanej skúsenosti.

Priatelia pravdou je, že sto hláv sa rovná sto názorom. Taktiež pravdou je, že niektoré destilérie podporujú túto myšlienku a pušťajú do sveta jednotlivé fľaše, o ktorých sa udáva, že sú v limitovanej edícii. Tu sa buď píše priamo na fľaši alebo táto informácia je daná na oficiálnom webe daného rumu. Pravdou je, že dnes máte dosah na veľký počet obchodov, kde je možné zakúpiť si rum a informácie o danom vzácnom rume. Veríme, že informácie budú pravdivé. Veď kto by nám povedal niečo čo nie je pravdou, len aby nám danú fľašu predal? Tu by sme si mali uvedomiť, že niekto sa danej problematike venuje na plno a niekto len okrajovo. Tu nám pomôže nákup cez overený zdroj. Ďalšia pomôcka je samotná etiketa, kde môže byť presne napísané o aký produkt sa jedná. Ďalšou pomôckou sú oficiálne internetové stránky výrobcu. Samozrejme nie všetko všade nájdete. Prečo je to tak ? Pretože aj samotný výrobcovia vyrobia nejakú edíciu, ktorú nenájdete ani na ich oficiálnych stránkach.

Limitované edície sa vyrábajú vzhľadom na ročný predaj. To znamená, že destiléria vyrobí daný rum v určitom počte za rok, ktorý pustí do predaja. Potom sa stáva, že napríklad už v novembri nevieme nakúpiť daný produkt, pretože sa vypredal. Najlepším príkladom v tomto smere je značka A.H.Riise…

Limitované edície sa vyrábajú len v určitom celkovom počte. To znamená, že sa z daného rumu vyrobilo len určitý počet fliaš, ktoré ak sa vypredajú už nebudú. Tu si treba dávať pozor, pretože ak daná limitovaná edícia bude populárna, niektoré destilárie pustia na trh ďalšiu sériu. Tu by malo platiť, že ak sa také niečo udeje, malo by to byť označené ako napríklad “Batch No2”. No nie vždy je fľaša označená tak ako by mala. Naposledy som videl označenie fľaše, kde sa udavalo koľkatá je v poradí, ale nebolo deklarované z koľkých fliaš celkovo. Najlepším príkladom je rum pochádzajúci z Maurícia Penny Blue. Prvá séria bola vyrobená v počte 3444 fliaš. Na základe úspešnosti boli vyrobené ďalšie edície. Batch No5 je vyrobené celkovo 10290 fliaš.

Limitované edície sa vyrábajú na základe nejakého dôležitého dátumu, príležitosti, výročia. Väčšinou je takáto edícia označená ročníkom, názvom “Anniversary”. Najlepším príkladom je značka Dictador. Táto destiléria vyrobila ročníkové rumy v počte cca 300 fliaš od ročníka alebo taktiež ponúka limitovanú špeciálnu edíciu, ktorá vznikla spojením s inými svetovými výrobcami a je v predaji pod názvom 2 MASTER’S...

V každom prípade získať podrobné informácie je veľmi zložité a nie vždy úspešné. Je nutné venovať tomu viac času a porovnať informácie z viacerých zdrojov. Ak sa rozhodnete byť investičným rumárom, nepočítajte, že dnes kúpite fľašu za 150.00 eur a o rok jej cena bude 1500.00. Môže sa to stať, ale pravdepodobnejšie je, že ich cena bude stúpať pomaličky. Skôr by som povedal, že to nie je beh na krátku trať, ale maratón :-). Osobne som videl už nie jednu zbierku a musím povedať “ klobúk dole”. Naozaj ma veľmi poteší ak ma niekto osloví a pochváli sa novým prírastkom. Či sa jedná o už náročného klienta alebo začiatočníka.

Ja hovorím, že každá fľaša dokáže potešiť. Ja osobne som tiež skúšal zbierať rumy, ale nedopadlo to dobre. Stále som bol na začiatku…. vždy, keď ma navštívil niekto známy a očami skúmal moju zbierku, dopadlo to ochutnávkou. Potom som časom zistil o aký rum sa jednalo a mal som trocha výčitky. Ja tvrdím, že nie je rum, s ktorým by som sa nepodelil s priateľmi. Veď, ktorý okamih sa zapíše do našich sŕdc ako čas strávený s priateľmi pri poháriku toho nášho najobľúbenejšieho nápoja.

Priatelia, ak sa rozhodnete začať investovať, držím palce. Nakupujte uvážene, vyberajte starostlivo a berte to športovo.

Na vaše zdravie….