Top 10 najdrahších rumov

Autor: Roberto Resmer | Dátum: 17.03.2019

“ Investičný “ rum sme si vysvetlili v predchádzajúcom blogu. Medzitým ma kontaktovali niekoľkí milovníci rumu a viedli sme dlhé rozhovory na danú tému. Veľmi ma potešil váš záujem, ktorý je signálom o rastúcom trende vo svete destilátov - rume. Pre rozšírenie vášho obzoru hraníc vo svete rumu vám predstavím niektoré rumy, do ktorých sa oplatí investovať. Cena uvedená pri každom rume je orientačná a viacmenej bola uvádzacia.

10 - PYRAT CASK 1623 - 300.00 $

Spoločnosť Anguilla Rums Ltd. bola založená na ostrove rovnakého mena americkým obchodníkom menom Martin Crowley, ktorý zomrel v roku 2003. Výroba spoločnosti bola v roku 2010 zastavená. Teda nikto nemá predstavu koľko fliaš z tohto rumu ostalo. Tento rum bol opísaný ako „elegantný, rafinovaný duch s jemnými tónmi medu, karamelu, citrusových plodov a sladkého korenia“. K tomuto rumu som sa dopracoval viac ako pred 6 rokmi. Zaujímavosťou je jeho objem 0.75l, aj to je dôvod prečo je ťažké sa k nemu dopracovať.

9 - BACARDI 8 AŇOS MILLENNIUM EDITION - 700.00 $

Bacardi vyrobilo len 3 000 fliaš tohto prémiového 8-ročného rumu na oslavu tisícročia. Prezentované v krištáľovej fľaši Baccarat, každá fľaša bola očíslovaná a obsahuje ju certifikát pravosti podpísaný vtedajším prezidentom Bacardiho Rubenom Rodriguezom. Spoločnosť Bacardi dlhé roky držala svoje poklady v archívnych skladoch na Bahamách a trpezlivo čakala na deň, kedy ukáže svoje skvosty svetu. Dlhý čas sa spoločnosť prezentovala najstarším rumom 8 aňos. Prišiel čas, kedy Master Roneros vytvorili skvosty, čím dodali značke vážnosť. Okrem tejto limitovanej edícii minulého roku, spustila spoločnosť limitovanú edíciu Facundo Dom -Art Deco, štyri rumy vo veku 8, 10, 23 a 60 rokov. Táto edícia rozšírila ultra prémiovú triedu rumov Bacardi.

8 - DICTADOR 2 MASTERS - do 900.00 $

Ide o limitovanú edíciu z dielne kolumbíjskej destilérie Columbiana, ktorá záverečnú fázu zrenia prenechala na expertov iných značiek. Ide o rumy vo veku do 45 rokov. Limitovaná edícia z 300 litrových sudov, ktoré boli pod odborným dozorom Master Roneros presunuté do iných kútov sveta ako Škótsko, Francúzsko, kde jednotliví majstri dokončili dané dielo podľa svojich predstáv. Ide o jedinečný projekt vo svete rumu, kde sa rum spája s whisky, koňakom, šampanským….

7 - CLEMENT RHUM 1952 - 1 200.00 $

Na mieste starej kreolskej cukrovej trstiny plantáže v Le Francois, Martinik, Habitation Clement bol domov Rhum Clement viac ako storočie. Homere Clement, lekár a rasový socialista, ktorý bol starostom mesta Le Francois uznal veľký dopyt po alkohole počas prvej svetovej vojny. Aj podnikateľ Homere kúpil pôdu a začal destilovať vo vlastnej pálenici, ktorá po jeho smrti prešla na jeho syna. Výroba bola presunutá v roku 1989 a táto obzvlášť drahá zmes z roku 1952 je najstarším Clementom Rhumom vyrobeným na pôvodnom mieste.

6 - HAVANA CLUB MAXIMO - 1 700.00 $

Táto značka rumu bola založená v roku 1878 Josém Arechabalom a značka bola držaná rodinou až do roku 1959, kedy vláda prevzala liehovar počas kubánskej revolúcie. Tento ultra prémiový, extra-starý rum má obsah alkoholu 40% a je zmesou rumov rôzneho veku až 70 rokov. Ide o ručne fúkanú fľašu v objeme 0.5l s ručne gravírovanou zátkou.

5 - BRITISH ROYAL NAVY IMPERIAL RUM - 3 000.00 $

Britské kráľovské námorníctvo prvýkrát slúžilo anglickým námorníkom na Jamajke v roku 1655. Tento rum bol vytvorený na pripomenutie 40 rokov od Black Tot Day - 31.6.1970. Posledné rezervy zostávajúcich zásob boli v roku 2010 opätovne balené pod značkou „Black Tot: Last Consignment“. Zvláštnosťou je , že BRNIR je k dispozícii v originálnom kontajneri imperial gallon , ktorý je z keramiky a je ručne obalený v tkanom prútenom koši. Týchto fliaš bolo len 650 kusov. Dnes sa jeho cena pohybuje okolo 6 000.00 dolárov.

4 - APPLETON ESTATE 50 - 6 000.00 $

Jamajka sa stala nezávislou od Anglicka v roku 1962. Niekoľko sudov rumu Appleton bolo vyčlenených už dobre zavedenou rumovou spoločnosťou s úmyslom nechať tento rum zrieť 50 rokov a predávať ho pri príležitosti 50. výročia nezávislosti ostrova. V roku 2012 oslávila Jamajka podľa plánu svoje 50. výročie nezávislosti a množstvo jamajčanov oslávilo túto významnú udalosť s týmto údajne ultra hladkým a jedinečným, najstarším rumom Appleton značky. Týchto fliaš bolo vyrobených 800 kusov.

3 - BARBADOS ESTATE PRIVATE 1780 - 10 660.00 $

V 21. storočí synovia neskorého grófa z Harewoodu vykonali v starej pivnici prehliadku. Synovia vedeli o nejakých rumových fľašiach, ktoré boli ukryté v pivnici, no prvýkrát boli testované po sto rokoch. Zmes ľahkých a tmavých rumov, ručne fúkaných sklenených fliaš s takmer 235-ročným rumom bola predávaná na aukcii. Avšak u tohto rumu treba dávať veľký pozor, pretože v roku 2011 pri vykonávaní inventúry v pivniciach boli objavené koše s 59 fľašami. Niektoré staré korky museli byť nahradené novými. Týchto 59 fliaš sa nikdy nedegustovalo (nie je o to žiadna písomná zmienka) , ale vizuálnou kontrolou bolo len 23 kusov posunutých na predaj.

2 - LEGACY ANGOSTURA - 25 000.00 $

Táto pýcha Angostury sa predáva za 6 000 dolárov v londýnskom klube Playboy. Majster Distiller John Georges pripúšťa, že tento rum, ktorý bol vyrobený v Trinidade od Angostury bol skvelý marketingový ťah. Do sveta sa dostalo iba 20 fliaš, ktoré boli vyrobené pre globálnu distribúciu. Niekoľko fliaš sa predalo hneď po spustení predaja. Fľaša bola navrhnutá britským klenotníkom Asprey. Prekrytá striebrom a prezentovaná v koženej krabici, ručne vyrobenej drevenej krabičke lemovanej zamatom a hodvábom. Ide o zmes 7 rumov, ktoré patria medzi najzriedkavejšie a najcennejšie vo veku minimálne 17 rokov.

1 - J.WRAY & NEPHEW 1940 - 54 000.00 $

Nie je to prekvapujúce, že najdrahší rum pochádza z ostrova legendárneho pirátmi: Jamajka. Materská spoločnosť kúpila Gruppo Campari v roku 2012. Avšak rum, ktorý si vyžiadal najvyššiu cenu, bol vyrobený približne pred 70 rokmi. Na svete zostali len štyri fľaše.

Hranice rumu sú veľmi široké nielen v aróme a chuti, ale aj v náročností na financie. Čo je pre nás milovníkov rumu podstatné, je možnosť dopriať si a vychutnať aj veľmi kvalitné rumy za “rozumné ceny”. To je hlavný šarm rumu…

Priatelia, určite sa nájdu aj iné rumy, ktoré som opomenul a určite by mali svoje opodstatnené miesto v tomto rebríčku. Rozhodol som sa vybrať len niektoré, ktoré by sa krásne vynímali v mojej alebo vašej poličke “ Slávy” :-)

Tak pripíjam si na krásu, dôvtip, rozmanitosť a sofistikovanosť tohto kráľovského nápoja, ktorý si môžte dopriať doma, v bare, s priateľmi alebo nájsť si len to svoje miesto na zladenie myšlienok a nájdenia podstaty seba samého, tak to občas robím ja…..

Salute!