Zo sveta jamajských rumov

Autor: Roberto Resmer | Dátum: 16.05.2019

Hovorí sa, že slovo rum sa v roku 1620 používalo na Barbadose na opis opojného, drsného, nepríjemného a silného alkoholu vyrobeného zo šťavy z cukrovej trstiny. Hoci presný pôvod slova rum nie je známy, všeobecne sa jeho pôvod odvodzuje z anglického slova „rumbullion“, čo znamená „veľký rachot“.

e1c415e21eb7489a80d9023d888b1434.jpg

Jamajský rum

Barbadoská spoločnosť Mount Gay Distilleries Ltd. si nárokuje titul najstaršieho producenta rumu na svete, nakoľko produkuje tento nápoj od roku 1703. Jamajský Appleton vyrábaný od roku 1749 z neho robí druhého najstaršieho výrobcu rumu v Karibiku. Nejaký čas bol nápoj tiež známy ako „kill-devil“ a bol používaný na obchod s mladými americkými kolóniami v bártrovej výmene za solené ryby, bravčové mäso, hovädzie mäso, drevo a hospodárske zvieratá. Ako sa zlepšili techniky spracovania a výroby, nápoj sa stal chutnejším a obľúbenejším.

V roku 1893, takmer 90 % zo 12,6 hektárov na pestovanie cukrovej trstiny patrilo do cukrovarníckych oblastí, ktoré prevádzkovali vlastné mlyny a liehovary. V tom čase sa na Jamajke nachádzalo asi 148 liehovarov. Do roku 1948 sa tento počet zredukoval na 25. Odvtedy sa počet liehovarov znížil len na päť. Vďaka zlepšeniu technológii, však objem vyrobeného rumu vzrástol. Jamajka v súčasnosti vyrába najširšiu ponuku rumov na svete. Ostrov má totiž kapacitu na výrobu až 50 miliónov litrov rumu ročne. Jamajské rumy sa v súčasnosti predávajú vo viac ako 70 krajinách po celom svete.

Výroba Jamajského rumu

Na výrobu rumu je potrebné, aby melasa, hustý sirup, ktorý je v podstate šťavou z cukrovej trstiny, kryštalizovala varom a následne fermentovala. Výsledné „premytie“ má približne 6 % alkoholu, ktoré po destilácii produkuje rum ako ostrú, bezfarebnú tekutinu s približne 80 % obsahom alkoholu.

Biely rum (populárny na miestnom trhu) je v podstate týmto produktom, zriedeným na 40 % alkoholu. Zlaté rumy vznikajú starnutím čistej kvapaliny v dubových sudoch za absorpcie kvapaliny z duba. Tmavšie, ťažšie jamajské rumy pochádzajú z kombinácie melasy a peny z vriacich sudov s cukrom, ktoré sa uskladňujú v dubových sudoch. Fermentácia iných látok v melase môže zvýrazniť chuť rumu a jeho arómu.

Z našej ponuky pre vás vyberáme Appleton jamajský rum:

Appleton 21yo

Celkový vek tohto rumu je minimálne 21 rokov. Bol vytvorený ako vlajková loď firmy Appleton Estate. Obmedzený počet fliaš, určených spravidla pre zberateľov. V roku 2002 bol ocenený zlatou medajlou na ""International Wine and Spirit Competition"" v Londýne.

Farba: medená.

Vôňa: kvetinová s náznakom orechov, vanilky, pomarančovej kôry a kakaa.

Chuť: kakao, pečené oriešky, dubové drevo, melasy. Delikátny rum s dlhým pozvolným zakončením.